Ως Αθλητική Φυσικοθεραπεία ορίζεται ο κλάδος της φυσικοθεραπείας που ασχολείται με την αποκατάσταση και την πρόληψη των τραυματισμών σε αθλητές.
Οι αθλητικοί τραυματισμοί διαφέρουν από τους κοινούς τραυματισμούς ως προς τα φορτία και την καταπόνηση. Η τάση των αθλητών να αγγίζουν τα όριά τους σε προπονήσεις ή αγώνες πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.
Μέσω της αθλητικής φυσικοθεραπείας, οι αθλητής μπορεί να προλάβει ένα ενδεχόμενο τραυματισμό ή ακόμη αν αυτό τελικά συμβεί, να βοηθηθεί ώστε να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις.
Η αθλητική φυσικοθεραπεία μπορεί να χωριστεί σε δύο εξίσου σημαντικές κατηγορίες:
Πρόληψη
Η πρόληψη βασίζεται στην αξιολόγηση των αθλητών, κυρίως σε off season διαστήματα, όπως είναι η περίοδος προετοιμασίας κάθε αθλήματος. Μέσω ειδικών τεστ και δοκιμασιών διερευνούμε τυχόν εμβιομηχανικές αποκλίσεις, ανισορροπίες δυνάμεων και ελλείμματα. Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε ή να εξαλείψουμε τους παράγοντες κινδύνου που αφορούν κάθε άθλημα και έχουν αποδειχθεί μέσω επιστημονικών ερευνών.
Αποκατάσταση
Η αποκατάσταση αφορά όχι μόνο την επιστροφή του αθλητή στην ενεργό δράση μετά από κάποιο τραυματισμό, αλλά και την επαναφορά του σώματος στην προ-αγωνιστική κατάσταση μετά από μία εντατική σωματική δραστηριότητα.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, όπως ο σύγχρονος εξοπλισμός ενός φυσικοθεραπευτηρίου και των κατάλληλων τεχνικών - ασκήσεων, μπορούμε να πετύχουμε τη σωστή αποκατάσταση του αθλητή μετά από ένα αγώνα ή προπόνηση & να τον προετοιμάσουμε για τον επόμενο.
Η αποκατάσταση ενός τραυματισμού γίνεται πάντα με τη συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων του ιατρού, του φυσικοθεραπευτή και του γυμναστή - προπονητή. Η ομάδα αποκατάστασης πλέον θέτει τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης. Για να επιστρέψει ένας αθλητής στην ενεργό δράση πρέπει να πληροί κάποια βασικά κριτήρια, τα οποία αξιολογούνται ανά τακτά χρονικά σημεία από την ομάδα της αποκατάστασης. Ο φυσικοθεραπευτής αναλαμβάνει έναν αθλητή από την ημέρα του τραυματισμού και τον αφήνει την ημέρα που αυτός θα ξεκινήσει και πάλι την αγωνιστική του δράση, μοιράζοντας το πρόγραμμα αποκατάστασης μεταξύ φυσικοθεραπευτηρίου και αγωνιστικού χώρου, μέρος που αποτελεί το φυσικό χώρο ενός αθλητή.
Οι συχνότεροι αθλητικοί τραυματισμοί είναι:
- Θλάση
- Διάστρεμμα
- Τενοντίτιδα
- Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού
- Ρήξη Μηνίσκου
- Εξαρθρήματα
- Ρήξη Επιχείλιου Χόνδρου
- Περιοστίτιδα
- Χονδροπάθεια
- Σύνδρομα Υπέρχρησης